Η Οινοποιητική Μονεμβασιάς ιδρύθηκε το 1997 στη Μονεμβασιά Λακωνίας από το Γιώργο και την Έλλη Τσιμπίδη. Εμπνευσμένοι από το μύθο του χαμένου στο χρόνο Μαλβαζία οίνου και με γνώμονα την αγάπη για τον τόπο τους και την πίστη στις δυνατότητές του, πήραν τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσουν από το μηδέν ένα οινοποιείο.
Προτεραιότητα έγινε το αμπέλι. Τα πρώτα χρόνια αφιερώθηκαν στην καταγραφή και τη μελέτη των χαρακτηριστικών των γηγενών ποικιλιών σε συνδυασμό με πειραματικές οινοποιήσεις.
Ετσι αναδείχθηκε μια συλλογή σπάνιων ποικιλιών που εκφράζουν χαρακτηριστικά το terroir της Μονεμβασιάς: Κυδωνίτσα, Μονεμβασιά, Ασύρτικο, Ασπρούδι, Μαυρούδι και Αγιώργίτικο. Οι φυτεύσεις ξεκίνησαν το 2005 και σήμερα οι βιολογικοί αμπελώνες της Οικογένειας Τσιμπίδη καλύπτουν 300 στρέμματα γης και βρίσκονται στα χωριά Βελιές και Άγιος Δημήτριος του Δήμου Μονεμβασιάς.
Σταθμός για το οινοποιείο αποτέλεσε η αναβίωση του Μονεμβασία-Malvasia, με την αναγνώρισή του ως οίνου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης το 2010, μετά από προσπάθεια 12 ετών, και το 2013, με την πρώτη του εμφιάλωση.
Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εκεί. Καθώς μεγάλωνε η σοδειά, η γνώση και η αγάπη για το κρασί, μεγάλωνε κι η οικογένεια. Στην ομάδα, με επικεφαλής τον Γιώργο και την Έλλη, προστέθηκαν η Μαριαλένα κι η Αναστασία, με σπουδές γεωπόνου και χημικού αντίστοιχα, φέρνοντας όρεξη για πειραματισμό, ανάδειξη της περιοχής και διαφύλαξη του περιβάλλοντός της.
Το 2020 ολοκληρώθηκε το νέο οινοποιείο της εταιρείας, το οποίο αναπτύσσεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις 1800τμ και στεγάζει οινοτουριστικές δραστηριότητες και την παραγωγή.